Stel meetbare financiele doelen en geniet van het gevoel van rust en voldoening als u ze bereikt. Zorg ervoor dat u goed financieel voorbereid bent op de omslagpunten in uw leven.

De tijd vliegt voorbij. Op ons prachtige multiculturele eiland wordt de komende weken veel feest gevierd: Halloween, Thanksgiving, Sinterklaas, Kerst… Voor we het weten is ook het jaar 2014 vervlogen en resten alleen nog, (hopelijk mooie), herinneringen, foto’s en video’s.

Vind u ook dat de tijd zo hard gaat? Wanneer u naast uw baan ook een gezin heeft, is het misschien helemaal moeilijk om het allemaal bij te houden. Dat is niet vreemd. U bent niet de enige. Toen ik met vrienden en bekenden sprak over hoe snel de tijd vliegt, leek eigenlijk iedereen hetzelfde te ervaren. Daarom is het van belang dat wij de tijd en moeite nemen om bewust doelen te stellen, zodat we ook zeker weten dat wij bereiken wat wij voor ogen hebben. Daarbij voorkomt het stellen van doelen dat wij negatief verrast kunnen worden door een omslagmoment in ons leven.

Zo kreeg ik aan het begin van de zomer bezoek van een echtpaar. Laten we ze Rick en Elsa noemen. Het was zo’n echtpaar waarvan je zou denken dat ze alles voor elkaar hebben: model gezinnetje, twee gezonde, slimme kinderen, een mooi huis, een prima auto, regelmatig op vakantie… Ze werken allebei hard, maar genieten ook van het leven. Hun zoon was met prachtige cijfers geslaagd voor het VWO en ging nu in Nederland studeren. Ze waren als gezin naar Nederland gegaan om hem te installeren. Maar, in de afgelopen jaren hadden ze eigenlijk nooit goed bedacht wat de financiele consequenties waren van een zoon die in Nederland ging studeren. De kosten liepen snel op: collegegeld, boeken, nieuwe laptop, kleren voor het najaar en de winter, borg voor de kamer, het vooruitbetalen van huur. Hun reservepotje slonk snel. Gelukkig was hun dochter een paar jaar jonger, en zou ze pas op zijn vroegst over een jaar of vier naar Nederland vertrekken voor een studie. Wat konden deze ouders nog doen om zich beter voor te bereiden op de studie van hun dochter?

Tijdens ons Integraal Advies gesprek:

 • hebben wij met Rick en Elsa een overzicht gemaakt van de grootste vaste kostenposten van het gezin. Tevens hebben we gekeken of er nog onopgemerkte spaarpotjes waren.
 • bleek Rick nog een spaarplan te hebben die hij jaren geleden al premievrij had gemaakt. Door die polis af te kopen, kwam er nu geld vrij om het reservepotje weer aan te vullen.
 • zagen we dat op de verzekeringen ook viel te besparen door dubbele verzekeringen te elimineren en soms al lang lopende verzekeringen aan te passen aan de huidige tariefstelling.
 • kwamen wij er onder meer achter dat ze hun woning al lang in bezit hadden en dat er al een groot bedrag was afgelost. Hierdoor konden wij hen een lagere rente op hun hypotheek aanbieden. Zo konden ze al gelijk een paar honderd gulden per maand besparen.
 • bekeken we de mogelijkheid om hun hypotheek weer iets te verhogen. Ze wilden investeren in zonnepanelen, een investering van Nafl. 25.000,- die in 4 jaar kan worden terugverdiend. Daarmee bespaarden zij direkt ca Nafl. 600,- per maand op de electra rekening en nog een extra Nafl. 50,- op de renteaftrek.
 • bespraken wij dat Rick en Elsa hun uitgavenpatroon wel fors moesten aanpassen om niet in financiele problemen te komen. Met behulp van een spreadsheet om te budgetteren konden we inzichtelijk maken waar het makkelijkst te besparen viel.
 • bespraken wij het belang van het snel aflossen van de creditcard. Hiermee bespaarden ze op een relatief dure kostenpost, vanwege de hoge rente, was dit een besparing $150,- per maand. Door direct aan het eind van de maand het gebruikte deel te betalen voorkwamen ze de hoge rente van18%.

Waren Rick en Elsa direct bij Kos Ta Bon! gekomen voor een integraal advies toen hun zoon geboren was,hadden we veel meer kunnen betekenen, en hadden ze vandaag waarschijnlijk hun levensstijl ongewijzigd voort kunnen zetten.

Wat Kos Ta Bon! dan voor ze had kunnen doen:

 • een spaarplan opzetten waarbij ze een vast maandelijks bedrag zouden inleggen en ze precies zouden weten wat er aan het eind van de contractperiode vrij zou komen voor de studie van hun zoon. Dit kapitaal zou, zelfs in het buitengewoon geval, wanneer Rick of Elsa zou zijn komen te overlijden gegarandeerd zijn. Bij de geboorte van hun dochter hadden we hetzelfde kunnen doen.
 • bekijken of het voor Rick en Elsa mogelijk zou zijn geweest om hun woning versneld af te lossen en/of gebruik te maken van de maximaal jaarlijks toegestane extra aflossing. In dat geval was hun woning nu hypotheekvrij geweest en hadden ze dat maandelijks extra beschikbare bedrag voor de studie van hun zoon kunnen gebruiken.

Wat zou voor u het volgende omslagpunt kunnen zijn? Het kopen van uw eerste huis? Het starten van uw eigen onderneming? Pensionering? De studie van uw kinderen? Maar, helaas zijn niet alle omslagpunten voorspelbaar: Langdurige ziekte, ontslag. Het kan u zomaar overkomen. Heeft u al een reservepotje? Heeft u enig idee hoe ver u dat brengt?

Neem contact op met Kos Ta Bon! voor een afspraak. Wij helpen u met het bereiken van uw financiele doelstellingen door het maken van een stappenplan, gebaseerd op uw situatie, wensen en behoeftes.

Stel meetbare financiele doelen en geniet van het gevoel van rust en voldoening als u ze bereikt. Zorg ervoor dat u goed financieel voorbereid bent op de omslagpunten in uw leven.

De tijd vliegt voorbij. Op ons prachtige multiculturele eiland wordt de komende weken veel feest gevierd: Halloween, Thanksgiving, Sinterklaas, Kerst… Voor we het weten is ook het jaar 2014 vervlogen en resten alleen nog, (hopelijk mooie), herinneringen, foto’s en video’s.

Vind u ook dat de tijd zo hard gaat? Wanneer u naast uw baan ook een gezin heeft, is het misschien helemaal moeilijk om het allemaal bij te houden. Dat is niet vreemd. U bent niet de enige. Toen ik met vrienden en bekenden sprak over hoe snel de tijd vliegt, leek eigenlijk iedereen hetzelfde te ervaren. Daarom is het van belang dat wij de tijd en moeite nemen om bewust doelen te stellen, zodat we ook zeker weten dat wij bereiken wat wij voor ogen hebben. Daarbij voorkomt het stellen van doelen dat wij negatief verrast kunnen worden door een omslagmoment in ons leven.

Zo kreeg ik aan het begin van de zomer bezoek van een echtpaar. Laten we ze Rick en Elsa noemen. Het was zo’n echtpaar waarvan je zou denken dat ze alles voor elkaar hebben: model gezinnetje, twee gezonde, slimme kinderen, een mooi huis, een prima auto, regelmatig op vakantie… Ze werken allebei hard, maar genieten ook van het leven. Hun zoon was met prachtige cijfers geslaagd voor het VWO en ging nu in Nederland studeren. Ze waren als gezin naar Nederland gegaan om hem te installeren. Maar, in de afgelopen jaren hadden ze eigenlijk nooit goed bedacht wat de financiele consequenties waren van een zoon die in Nederland ging studeren. De kosten liepen snel op: collegegeld, boeken, nieuwe laptop, kleren voor het najaar en de winter, borg voor de kamer, het vooruitbetalen van huur. Hun reservepotje slonk snel. Gelukkig was hun dochter een paar jaar jonger, en zou ze pas op zijn vroegst over een jaar of vier naar Nederland vertrekken voor een studie. Wat konden deze ouders nog doen om zich beter voor te bereiden op de studie van hun dochter?

Tijdens ons Integraal Advies gesprek:

 • hebben wij met Rick en Elsa een overzicht gemaakt van de grootste vaste kostenposten van het gezin. Tevens hebben we gekeken of er nog onopgemerkte spaarpotjes waren.
 • bleek Rick nog een spaarplan te hebben die hij jaren geleden al premievrij had gemaakt. Door die polis af te kopen, kwam er nu geld vrij om het reservepotje weer aan te vullen.
 • zagen we dat op de verzekeringen ook viel te besparen door dubbele verzekeringen te elimineren en soms al lang lopende verzekeringen aan te passen aan de huidige tariefstelling.
 • kwamen wij er onder meer achter dat ze hun woning al lang in bezit hadden en dat er al een groot bedrag was afgelost. Hierdoor konden wij hen een lagere rente op hun hypotheek aanbieden. Zo konden ze al gelijk een paar honderd gulden per maand besparen.
 • bekeken we de mogelijkheid om hun hypotheek weer iets te verhogen. Ze wilden investeren in zonnepanelen, een investering van Nafl. 25.000,- die in 4 jaar kan worden terugverdiend. Daarmee bespaarden zij direkt ca Nafl. 600,- per maand op de electra rekening en nog een extra Nafl. 50,- op de renteaftrek.
 • bespraken wij dat Rick en Elsa hun uitgavenpatroon wel fors moesten aanpassen om niet in financiele problemen te komen. Met behulp van een spreadsheet om te budgetteren konden we inzichtelijk maken waar het makkelijkst te besparen viel.
 • bespraken wij het belang van het snel aflossen van de creditcard. Hiermee bespaarden ze op een relatief dure kostenpost, vanwege de hoge rente, was dit een besparing $150,- per maand. Door direct aan het eind van de maand het gebruikte deel te betalen voorkwamen ze de hoge rente van18%.

Waren Rick en Elsa direct bij Kos Ta Bon! gekomen voor een integraal advies toen hun zoon geboren was,hadden we veel meer kunnen betekenen, en hadden ze vandaag waarschijnlijk hun levensstijl ongewijzigd voort kunnen zetten.

Wat Kos Ta Bon! dan voor ze had kunnen doen:

 • een spaarplan opzetten waarbij ze een vast maandelijks bedrag zouden inleggen en ze precies zouden weten wat er aan het eind van de contractperiode vrij zou komen voor de studie van hun zoon. Dit kapitaal zou, zelfs in het buitengewoon geval, wanneer Rick of Elsa zou zijn komen te overlijden gegarandeerd zijn. Bij de geboorte van hun dochter hadden we hetzelfde kunnen doen.
 • bekijken of het voor Rick en Elsa mogelijk zou zijn geweest om hun woning versneld af te lossen en/of gebruik te maken van de maximaal jaarlijks toegestane extra aflossing. In dat geval was hun woning nu hypotheekvrij geweest en hadden ze dat maandelijks extra beschikbare bedrag voor de studie van hun zoon kunnen gebruiken.

Wat zou voor u het volgende omslagpunt kunnen zijn? Het kopen van uw eerste huis? Het starten van uw eigen onderneming? Pensionering? De studie van uw kinderen? Maar, helaas zijn niet alle omslagpunten voorspelbaar: Langdurige ziekte, ontslag. Het kan u zomaar overkomen. Heeft u al een reservepotje? Heeft u enig idee hoe ver u dat brengt?

Neem contact op met Kos Ta Bon! voor een afspraak. Wij helpen u met het bereiken van uw financiele doelstellingen door het maken van een stappenplan, gebaseerd op uw situatie, wensen en behoeftes.